Bolivië

Na Lena haar gastronomische verjaardag vertrekken we naar de grens.  Als we in de late namiddag onze paspoorten hebben afgestempeld en officieel Brazilië verlaten moeten we echter op onze stappen terugkeren.  Boliviaanse taxi chauffeurs blokkeren de grens.  Het gaat er zeer gemoedelijk aan toe, maar ze zijn niet van plan voor het donker hun blokkade op te heffen.  We besluiten nog een nachtje in Brazilië te blijven en installeren ons in een eerder schraal hotelletje in Corumba.  We eten erg lekker vis in een bakker/koffiehuis/winkeltje/visrestaurant en trekken de dag erna met goede moed Bolivië binnen.  De paspoorten zijn snel afgestempeld, de auto’s inklaren duurt iets langer. De server van de overheid werkt even niet.  Iedereen is erg coöperatief, maar geduld hoort bij Bolivië.  Het is prachtig weer, niet te warm, zonnig en het is het feest van de provincie Santa Cruz.  Dus terwijl we tussen de douane posten heen en weer wandelen, kopietjes nemen wanneer gevraagd, naar de optochten kijken, dollars wisselen, en kip met rijst en een eitje verorberen voor nog geen 5 euro, genieten we stiekem van de traagheid van dit alles.  We reizen.

3 reacties

 1. 🙂 reizen doen jullie al 3 maanden. Op onze reis hadden we dat ook maar pas na 3 maanden door. Vanaf nu is’t dubbel genieten en lezen wij nog mooiere vehalen.
  Is het slot van de Discovery gefikst?

  1. Johan heeft door demonteren en zeer grondig uitspoelen met WD40 (er is nu een vierkante decimeter Braziliaans grondgebied ernstig vervuild) het mechanische aspect gerepareerd.
   Het probleem zit hem echter in het motortje van de centrale vergrendeling, dat blijkt eigenlijk al langer niet helemaal top, want ik moest altijd al twee keer drukken om achterdeur te ontgrendelen.
   Ik laat het met kerst meebrengen. Met postpakken hebben we intussen slechte ervaringen (ze komen wel, maar je spendeert twee weken spanning en 1000 km extra om ze op te halen.
   Ik behelp me met een kabeltje vanaf de achterbank naar de binnengrendel van de achterdeur. Dat gaat redelijk omdat ik doorheen de bushwakka schuif kan.
   Tafel zit nog steeds goed in de huls bovenaan: het rechterplaatje is wel verloren geraakt, maar met een rekker gaat het heel goed.
   Ervaren Afrikareizigers getroffen: hebben per fiets Marokko Kaapstad gedaan enkele jaren geleden, nu hebben ze een fietskar chariot voor op een tandem gemonteerd en reizen met driejarige dochter de wereld rond.
   groeten!

 2. chris van gool-van de wygaert · · Beantwoorden

  hallo Guy, Tinne en kinderen,
  ik lees jullie blog regelmatig en kan me een beetje voorstellen wat jullie meemaken.
  het herinnert mij aan mijn jeugd in de brousse van Congo.
  voor de kinderen is het een verrijking, een jaar dat ze nooit gaan vergeten.
  geniet ervan en wees voorzichtig.
  tante Chris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s