Welshmen

De bladeren van populieren en wilgen zweven als groene sneeuw boven de Rio Chubut rivier, een slingerend lint van bergwater uit de verre Andes. De groene vruchtbare strook ligt verzonken tussen steile kliffen in de overigens zacht golvende pampa van Patagonie.

Op het einde van de 19de eeuw stichtten economische vluchtelingen uit Wales enkele dorpjes in de beneden Chubutvallei, nabij de Atlantische oceaan. Een ware Odyseus, het verhaal hoe ze ternauwernood overleefden hier aan het einde van de toen gekende wereld. In het dorp Gaiman vind je enkele befaamde tearooms (casas de te). Terwijl buiten de zon vurig schijnt op de eerste hete lentedag van het jaar, gaan wij zoals het hoort om drie uur in de namiddag aan tafel met koek en taart (oa. torta negra, een huwelijksgebak) en een kopje thee of chocomelk. Je waant je even in de UK, ook al door de stuurse bleke gezichten en de rosse, uitgezakte krullen rond de sproetengezichten van enkele schoolmeisjes.