Peninsula Valdés

Het schiereiland Valdés is een indrukwekkende plek.   In het kleine gehuchtje Puerto Piramides stromen mensen van over heel de wereld samen om de ontzagwekkende fauna te bewonderen die het schiereiland en de omliggende wateren rijk zijn.  Op de uitgestrekte pampa’s zien we Huanaco’s, Mara’s, Vossen, Armadillo’s, Hagedissen, Stinkdiertjes en opnieuw tal van vogels.  Op de stranden liggen Pinguïns, Zeeleeuwen en de grootste kolonie Zeeolifanten ter wereld.  In het water heerst de onwaarschijnlijk impressionante Zuidkaper.  Ongeveer 500 Ballena Franca  komen hier in de baaien van Valdez bevallen en paren.  En hier groeien de kleintjes hun eerste paar ton -drie cm per dag- voordat ze mee naar de zuidelijke krill rijke poolwateren trekken rond Januari.

We bezoeken Punta Norte waar we zeeleeuwen zien en Punta Delgado waar een zeeolifanten kolonie ligt.  De reusachtige logge dieren liggen als pudding in de zon.  Maar als de mannetjes vechten voor hun harem zie je hoe machtig en gevaarlijk ze zijn.  Als ze in het water duiken, veranderen ze in sierlijke wendbare zwemmers.   We wachten geduldig op de Orca’s die bij hoog water langs komen maar hebben geen geluk.

Het is echter Punta Pardellas dat ons het meeste beklijft.   Dit is één van de weinige plekken waar we ook vrij kunnen kamperen en samen met enkele overlandtrucks verblijven we hier enkele nachten.  ’s Avonds bij hoog water komen de walvissen de baai in zwemmen.  De zee is vanaf de kant dadelijk erg diep en de walvissen komen bij hoog water vlakbij.  Je hoort hun snuivende, briesende geluid reeds van ver over het water weerklinken.  Het is schitterend om de dieren van zo dichtbij te kunnen zien.  Hun immense staarten, prehistorische uiterlijk en onwaarschijnlijk formaat zijn verbluffend.  Sommige springen hoog op uit het water en knallen luidruchtig neer.  Een keer sprongen moeder en kind perfect samen drie vier keer na elkaar. Sommige doen minuten lang waterballet met hun staarten boven water en soms zwemmen ze zo dicht langs de kant dat je ze bijna kan aanraken.  Ze draaien zich op hun rug en tonen hun reusachtige zijvinnen of zwemmen met wijd open mond –een understatement- lang ons heen.  Voeg hierbij de twee groteske kadavers van jonge Zuidkapers op het strand en de ondergaande zon die de woeste kust van Valdés diep oranje kleurt en we voelen ons op een van de mooiste en machtigste plekken op aarde.

We voegden nog foto’s bij de reeks van gisteren.  Hieronder een beetje info voor wie het leuk vindt.

Ballena Franca.

Lengte: 16m en minstens 50 ton.  In de baaien van Valdez leven er ong 300 tot 400 walvissen.  De eerste komen hier begin Mei en rond september-oktober zijn er de meeste.  De laatste vertrekken begin december.  De jongen die geboren worden wegen al 2 ton en hebben een lengte va 5m.  Gedurende een jaar worden ze gezoogd met moedermelk (meer dan 50% vet).  De walvissen eten voornamelijk plankton, krill en kleine weekdieren.  De baleinen bevinden zich enkel in de boven kaak en kunnen tot 2m groot zijn. Ze werken als een zeef. Eén hap van de walvis kan duizend liter water zijn.  De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes.

Los Lobos Marinos, zeeleeuwen.

De mannetjes ‘Macho’ zijn erg agressief en zeer snel wendbaar.  Hij weegt 300 kilo en in 2,5m lang.  De vrouwtjes ‘Hembra’ weegt 100 kilo en is niet langer dan 1,5m.  In de zomer januari-februari is het paartijd. Een macho heeft dan zijn harem van ong 13 hembra’s. Er wordt dan flink  gevochten tussen de macho’s om het territoruim en de hembra’s. Jaarlijks worden er 10.000 jongen geboren.

Elefante Marino Del Sur, zeeolifanten.

De zeeolifanten, vooral de macho’s zijn zeer lelijk met hun halve slurf en hun wat ‘domme’ kop. Ze wegen 2500 kilo en zijn 5m lang.  De hembra’s wegen maar 500 kilo en zijn maar 1m.  De macho’s hebben één grote harem om zich heen en liggen de hele dag dromerig, lui met hun grote logge lichaam over de hembra’s heen. Eén harem kan 38 vrouwtjes hebben. Die de macho om de twee jaar bevrucht. Een zwangerschap duurt één jaar.  Op het schiereiland Valdez woont de grootste kolonie zeeolifanten van Zuid-Amerika. Zo’n 13.000 stuks.  De macho’s bakenen eind juli hun terrein af en drie weken later verschijnen de hembra’s.  Dan beginnen er een spectaculaire gevechten tussen de mannetjes vaak tot bloedens toe. Eind september tot in oktober komen de jongen.

Advertenties

3 reacties

  1. Raymond Van Goubergen · · Beantwoorden

    Schitterend, mannen, van wat jullie meemaken kan je gerust een winterlange documentaire maken voor canvas. Of op z’n minst een bestselling book uitbrengen. Genieten maar!

    Raymond

  2. Tom Van de Vel · · Beantwoorden

    Zonder woorden naar de mooie foto’s kijken en vooral denken dat ik het morgenvroeg aan Merten, Quinten en Didrik moet tonen! Didrik vertelde vandaag plots hoe geweldig hij het vindt dat jullie op het dak van een auto slapen…

  3. Schitterend ! Ik kijk steeds uit naar de nieuwe verhalen en foto’s … geniet ervan , wat jullie meemaken is ongelofelijk , om stik jaloers op te zijn !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s