Gletsjers en Dolfijnen

Als ons reisgezelschap terug verenigt is bezoeken we Coyhaique.  In deze gezellige stad is het kerstmarkt… bij 25 graden.  We verzamelen de nodige kerstcadeautjes en drinken sinds lang een lekkere echt Illy koffie.  Chili is proper en het koele zuiden doet soms een beetje Scandinavisch aan.  De Defender trekt voor een nachtje naar Puerto Cisnes waar we bij Cynthia, de gele vissersboot, een gezellig plekje op het strand langs de baai vinden.  De jongens wagen zich in de zee voor een frisse duik en als we even onoplettend zijn enteren ze bij laag water Cynthia, die nu scheefgezakt het hoge tij afwacht.  ’s Ochtends dwalen we door het gezellige dorpje, kopen lekker brood en ontdekken bij de lokale brandweer een oude serie II Land Rover brandweerwagen uit de jaren 60.

De volgende twee dagen bezoeken we weer allemaal samen twee machtige gletsjers.  Vanuit het Reserva Nacional Queulat, waar het schitterend oerbos een gezellige kampeerplek verbergt, klimmen we naar de hangende gletsjer en genieten van het uitzicht op de imposante brok ijs waaruit hoge watervallen zich de diepte instorten.  Wanneer brokken ijs van deze hangende gletsjer afbreken donderen die met een machtig lawaai de diepte is.  De dag nadien trekken we er opnieuw op uit en is het bos waar we doortrekken zo mogelijk nog mooier.  Het door mos overwoekerde oerbos wordt door heldere stroompjes doorsneden.  De talloze omgevallen en ontwortelde bomen zorgen voor natuurlijk bruggetjes.  We klimmen opnieuw naar een gletsjer.  Als we boven in de vallei komen genieten we van het machtige uitzicht.  Rondom ons heen storten watervallen zich de diepte is en voor ons hoog boven ons ligt de gletsjer.  Het meer ervoor ligt bezaaid met ijsblokken en ijsschotsen.  Het is een prachtige plek en één van de mooiste wandelingen die je je kan voorstellen.

Nu wordt het echt tijd om naar het noorden te trekken.  We slapen opnieuw op een verlaten kampeerplek bij een park bij een prachtig meer.  De vrije kampeerplaatsen op de meest schitterende plaatsen rijgen zich aan elkaar.  En dat is goed, want Chili is niet goedkoop.  In Chaitén staan we langs het strand waar we gezelschap krijgen van Dolfijnen.  Keer op keer komen de rugvinnen per één of per twee boven water geduikeld.  De zon geeft ons er nog een prachtige rode westelijke hemel bij. Op de achtergrond rookt zwaar de vulkaan Chaitén die in 2008 en 2009 dit dorp bedolf onder meters as en modder.  Jakob vat kort samen dat hij nog nooit en actieve vulkaan heeft zien roken en eigenlijk ook nog nooit gekampeerd heeft bij een baai met dolfijnen.  Wij ook niet.

De volgende morgen beginnen de J’kes aan de verschillende veerboten die ons naar het noorden moeten brengen.  Guy en Tinne gaan het Nationaal Park Pumalin nog verkennen.  We rijden wel dwars door het park tot aan de eerste veer. We varen uren door fjorden omringt door hoge bergen.  In tegenstelling tot Noorwegen staat hier nergens een huis of wat dan ook. De weg die volgt is zo ongeveer het rotste stuk dat we tot nu toe tegenkwamen.  De putten en zeer zware wasbordpistes doen ons echt uit elkaar rammelen maar we komen uiteindelijk aan in Puerto Mont.  Het gezellige vissershaventje en de eindeloze rij kraampjes met snuisterijen maken het gezellig.  We doen ons nog te goed aan ijs en taart in het leuke stadje Puerto Varras en zetten dan echt koers naar Santiago.  Het is nu echt een goede “autostrade” volgens Belgische normen en we zetten de 1000 kilometer in één dag door. Onderweg stijgt de spanning bij de kinderen die binnen twee dagen hun neven zien. Simon en Lukas samen met tante Greet, Nonkel Joris en Ima komen ons gezelschap houden voor 16 dagen.

3 reacties

  1. Spanning! Alleen bij de kids? 🙂

  2. Na een heel drukke laatste maand genieten wij met ons 4 ook van vakantie, boven op een gletsjer. Wel de Hitertux in Oostenrijk, ook mooi, maar ik zou toch willen ruilen van uitzicht. Ik had een paar verhalen opgespaard om hier rustig te lezen en interperteren…. Heerlijk, hoe jullie vertellen, de eerlijke reacties van jullie kinderen weergeven, de sfeer daar beschrijven…soms ruik ik bijna de dingen en voel je de warmte. Bedankt om alles met ons te delen. We genieten ervan. Straks zalig kerstfeest. Dat zal ook onvergetelijk worden.

  3. Hola Chicos,
    it’s the 22nd of december and we are in Santiago! Send us an sms on my cell phone. What’s your local number?
    hope to see you soon!!
    greets Ziegler’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s