Van Salta naar Salta

Argentinië / Johan en Lieve /

Na het geweld van de rally zoeken we terug de rust op en volgen we de legendarische Ruta 40 verder naar het zuiden.  De Ruta 40 blijft niet meer dan een bergweggetje. Langsheen de weg zien we kleine huizen van klei, vele met een voorportaal met heuse zuilen, allemaal in de zelfde kleuren als de rotsen, rood, grijs, bruin. Maar vanaf de grens met Chili heeft elk huis zijn eigen kleine zonnepaneel. De huisjes staan er scheef bij, zonder glas in de ramen maar wel met een zonnepaneel. De rotsformaties zijn indrukwekkend. We moeten over de hoogste bergpas die je in Zuid-Amerika met de auto kan nemen …. (4950m)   Wie nog twijfelt aan de capaciteit van een Defender?  Hij doet dit vlotjes en zonder de zwarte rook waar al de Toyota eigenaars die we tegenkwamen over klaagden.  We stappen uit om een steen bij op een torentje van stenen te leggen.  Dit uit dank aan de berg goden dat we veilig boven zijn geraakt.

Na een eindeloze afdaling door vele riviertjes en met overal op de weg zichtbaar de schade van de zware regenval van de afgelopen dagen.  Na een dik uur komen we in een grote vruchtbare vallei.  Deze vallei was ooit de graanschuur van de Inca’s en wordt nog steeds intensief bewonnen.  De Ruta 40 slingert zich langs en door de rivier en blijft verbijsterend mooi met rotsformaties die steeds veranderen van vorm en kleur.  Uiteindelijk komen we bij het eerste deftige dorpje terecht, La Poma, waar we brood kopen en picknick houden.   Vanaf hier rijgen we de dorpjes traag aan elkaar.  Cachi, Seclantas, Molinos, Angastaco, San Carlos… Als kralen aan een ketting  liggen ze langs de Ruta 40.  De meeste stevig ingesteld op toeristen en hoewel ze er allemaal erg charmant uitzien ervaren we niet overal dezelfde vriendelijkheid zoals we die tussen de 3000 en de 4000  meter bij de echte hoogvlakte bewoners hebben ervaren.  In Seclantas weven ze uit Lama en Schapenwol prachtige poncho’s, dekens en voetmatjes.  Erg mooi en zeer ambachtelijk met zelf geknutselde weefgetouwen langs de kant van de weg.  Hoewel wij geen enkele toerist tegenkomen zijn de prijzen erg… Europees en laten wij met pijn in het hart een erg mooi poncho/deken liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s