Van Salta naar Purmamarca

Argentinië / Johan en Lieve / We dalen naar Salta af op een verstikkend warme dag.  Als we op de stadscamping aankomen stikt het er van het volk.  We mogen de camping zelfs niet op voor 20u.  Niet begrijpend besluiten we op aanraden van een pompbediende, nog steeds onze goede raadgevers, een camping 15 km buiten Salta in San Luis op te zoeken.   Maar ook in San Luis zit het zwembad van de camping overvol.  We mogen kamperen maar morgen is het zwembad wel gesloten.  We gaan gebukt onder de hete Argentijnse zomer en besluiten toch nog maar eens 15 km verder in San Lorenzo een camping te proberen. Gesloten.  Enkel het zwembad is open voor dagjesmensen.  Nu krijgen we wel duidelijkheid: het is een Argentijnse feestdag  vandaag en ongeveer heel Argentinië heeft het zwembad opgezocht.  Op de gemeentelijke camping van hetzelfde dorp vinden we eindelijk een plekje.  Het is reeds 20u en de mensenmassa begint stilletjes naar huis te vertrekken, een vuile rommelige camping achterlatend.  We douchen de kinderen en kruipen maar zo snel mogelijk in onze tent na een afmattende dag.   Terwijl de volgende dag de kinderen genieten van het zwembad, ga ik op zoek naar internet om een update op de blog te zetten.  Het gezellige dorpje heeft echter nergens wifi.  De j’kes hebben zich ondertussen verbroederd met de lokale bevolking.  Ze hebben dolle pret in het zwembad en duwen keer op keer hun Argentijnse vrienden in het water of worden zelf op hun beurt het zwembad ingejaagd.  Met pijn in het hart nemen ze een eind in de namiddag afscheid van Adeleide, Nicolas, Berenice en vele anderen.  De drukte is ons soms wat teveel, maar we genieten er wel van om de Argentijnen zelf te zien genieten van hun warme zomer.  We zijn hier de enige buitenlanders.  We trekken terug naar Salta.  Nu is er wel een plaatsje op de overvolle camping.  Eindelijk -erg slechte- wifi.  Met veel moeite de vorige update op de blog gezet, slapen en zo snel mogelijk weg van hier.  We rijden Salta verkeerd uit en komen op de Ruta 34 terecht ipv op de 9.  We vinden een verbindingsweg en kunnen eindelijk aan de hitte ontsnappen als de omgeving groenen en groener wordt.  In elk dorpje vragen we naar het lokale lubricenter want in “de kruiskes van de cardans” -voor de ingewijden- moet na het vele zand en de vele riviertjes zeer dringend vet gepompt worden.  Er zit reeds wat speling op dus ik hoop zo geen verdere schade te krijgen.  Een erg simpel ding zo een pomp maar bij de één is het flexibeltje stuk, bij de volgende is het siesta en de volgende heeft er geen…  Iedereen even vriendelijk, maar vooruit komen we niet.  Uiteindelijk worden we bij een gemeentelijke garage vriendelijk geholpen en mogen we hun pomp even gebruiken.  Zo vet ik de uitgedroogde koppeling deftig in en zijn we weer vertrokken.  De verbindingsweg en de Ruta 9 zelf zijn verbluffend mooi.  Plots zitten we weer in dicht woud waardoor de weg op mooi asfalt smal en kronkelend verder loopt.  We vinden een camping bij een rivier waar onze kinderen uitgebreid van genieten.  Hier is het rustiger.  We kunnen eindelijk de toeristenstroom afschudden. Het woud trekt de dag erna verder open en we rijden door een Toscaans landschap.  Bergen, meren, wouden.  We picknicken weer op een prachtig plekje.  Paarden langs het meer, bomen voor wat schaduw.  Het blijft warm, maar niet meer zo drukkend.  Zo is het heerlijk.

We bezoeken de Lagunas de Yala vlak boven Jujuy.   Mooi, maar we zijn verwend en het avontuur komt vooral van de liftsters die we mee naar boven nemen op de klim van 11 km.  Het zijn er 7.  Drie mee in de auto en 4 op het dak.   Als we boven bij de Lagunes een kampeerplekje aan het zoeken zijn komen we nog een liftend koppeltje tegen.  Zij willen de weg helemaal afstappen tot in het volgende dorp.  Wij hadden echter ondervonden dat de weg afgesloten was langs de andere kant.  Zeker waren we niet.  Dus om hen een wandeling van 30 kilometer te besparen, laden we ze in en rijden samen de weg af tot we bij een lawine komen die de weg inderdaad heeft weggevaagd.  Dus rijden we het hele eind terug en zetten het dankbare koppeltje af bij de lagunes.  We slapen heerlijk op een kleine parking bij één van de meren.  We zijn niet alleen.  4 mooie honden houden ons gezelschap en waken zeer streng de hele nacht voor onze tent. Als er in de donkere een stelletje wandelaars met veel lawaai en zaklampen voorbij komen zijn we blij dat we vriendschap hebben gesloten met de honden. Deze jagen ze met veel geblaf en gegrom weg.

Onze volgende halte is Purmamarca.  Dit toeristische dorpje heeft opnieuw de gezellige sfeer van San Pedro de Atacama.  Vele fijne winkeltjes en marktjes met stapels poncho’s en andere geweven kleurrijke dingen allemaal te koop voor de busladingen rugzak toeristen die hier af en aan rijden.  Ze verkopen ook potjes met de zeven kleuren van de bergketen die Purmamarca omringt.  Het nu weer droge berglandschap bestaat hier uit aardlagen in prachtige kleuren.  Sommige lagen zijn 67 miljoen jaar oud en sommige tot 570 miljoen jaar oud.  Op de campings die ingericht zijn op rugzaktoeristen kunnen we niet staan en de enige ruime camping is zo vies dat we opnieuw de wijde natuur intrekken.  We zien naast een brug een weggetje dat de brede droge rivierbedding induikt.  We volgen het pad een heel eind een machtige vallei in.   Het spoor loopt het grootste deel gewoon door de bedding en je kan zien dat het ook steeds weggespoeld werd en ergens anders weer opduikt.  Goed uit het zicht en opnieuw tussen de reuzencactussen op een zo mogelijk nog indrukwekkendere plek als in het nationaal park Los Cardones beleven we één van de meest hilarische avonden met onze drie “cactuskappers” en hun heerlijke humor en fantasie.  Het is zwaar bewolkt en begint zacht te regenen.

een reactie

  1. Nadje en frans · · Beantwoorden

    Wij zijn er een dikke week na jullie gepasseerd !!! Prachtig!!!! Ik wil terug😜

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s