Lima als lelijke beschaving, Caral als mooie

Garagebezoek, stadsleven en backpackersleven is oef achter de rug. Lima is de meest “Amerikaanse” stad van Zuid-Amerika die we al hebben gezien. We (Gkes) verblijven in het culturele hart van Lima, Miraflores. Hostal Hitchhikers B&B Backpackers kiezen we omdat je op de binnenkoer kan parkeren. Er is veel negatief op het hostal aan te merken maar toch genieten we van de tv kamers met DVDs, de oven in de keuken om oa lasagne en brownies te maken en de grote aanwezigheid van toeristen van over heel de wereld. Het was vooral interessant om het backpackersleven eens van dichtbij te zien. En vaststelling: het lijkt vooral wachten te zijn! Het leek of iedereen aan het wachten was en zijn tijd doorbracht achter zijn computer of iphone, … Onze meisjes lieten het niet aan hun hart komen en genoten met volle teugen van de rust, de films van Harry Potter, Rio 2 in de cinema, lekkere hamburgers in een echte amerikaanse eettent op de hoek, chocoladefestijn in het chocomuseum, en heel wat lekkers van de Westerse supermarkt op de hoek. Het leukste aan Miraflores was Park Kennedy waar iedere avond gedanst wordt in het openluchttheater. Het zijn hier vooral 50-ers en ouderen die het beste van zichzelf geven. Het zuiders temperament van de bewoners is hier voelbaar wat een leuk vooruitzicht geeft op wat in het noorden komen zal.

Het contrast met het lawaaierige Lima kan niet hard genoeg zijn. Van de luidruchtige israelis, de wieuw wieuw alarmen van geparkeerde autos telkens als de brulbrulrammelbus voorbijdendert in de straat, het belletje van de deur van het hostal naar de oorverdovende stilte van de woestijn bij de archeologische site Caral.

Bij schemer en donker rijden we door de woestijn met kippenkwekerijen om uit te komen aan de achterkant van de site. De poort is dicht en het archeologisch dorp waar je kan verblijven ligt blijkbaar aan de andere kant van de site. We installeren ons voor de ingang in de duinen. De volgende morgen aanschouwen we samen met een klas tieners en met een uitleg van een gids de 9 piramides. Aan de hand van de touwen waarmee de stenen voor het bouwen werden vervoerd hebben ze kunnen achterhalen dat het hier om de tweede oudste bekende beschaving van de wereld gaat (van dezelfde periode als de piramides in Egypte). Het worden leuke discussies over wat nu de voorwaarden voor een beschaving zijn: sociale organisatiestructuur, stedelijk urbanisme, het wiel, keramiek, een geschrift, metaal, muziek, architectuur?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s